Общо 150 милиона лева ще бъдат вложени в строително-ремонтни работи и за ново оборудване в 13 лечебни заведения в страната по Националната средносрочна рамкова програма на Министерството на здравеопазванет, съобщи тя във Враца. В отговор на журналистически въпрос Атанасова допълни, че освен тези средства, още 150 милиона лева от оперативна програма "Регионално развитие" са предвидени за преструктуриране на общински болници, както и за доставка на необходимото за тях оборудване.

Тя допълни, че най-голямата инвестиция в областта на здравеопазването през последната година е развитието на кадрите - увеличени са заплатите за някои категории медицински специалисти, осигурена е възможност на младите лекари по-лесно да специализират, съобщи БТА.

Министерството е спечелило и проект за обучение на медиците в размер 16 милиона лева, допълни министърът в оставка.

На въпрос какво не е успяла да свърши, Атанасова посочи три задачи, които си е поставила, но не е довършила. Според нея, въвеждането на електронна здравна карта трябва да се осъществи до края на тази година, за да може всеки гражданин да има достъп до здравното си досие и да контролира системата.

Тя отбеляза, че не успяла да се пребори с министъра на финансите за диференцирана ставка ДДС за лекарствата, което да доведе до реално намаляване на цените им.

Атанасова отново повтори, че сегашната практика на избор на лекуващ екип трябва да се премахне, или за да се защитят правата на пациентите, да се въведе съвсем друг принцип на избор.

Министърът на здравеопазването в оставка откри днес обновените отделения по обща, детска и съдова хирургия на Многопрофилната болница за активно лечение "Христо Ботев" във Враца. Инвестицията е на стойност 500 000 лева и е финансирана с капиталови средства на МЗ, а за довършителни работи лечебното заведение е инвестирало 63 000 лв. - собствени средства. Десислава Атанасова провери изпълнението на ремонтните дейности в детското отделение на болницата, в които са инвестирани над 200 000 лева на здравното ведомство. Пред журналисти тя посочи, че в бюджета на министерството са осигурени средствата и за ремонт на акушеро-гинекологичното отделение, както и на сектора по патоанатомия.